Marianne og Magnar Benjaminsson var forberedt på at det kunne bli både tid -krevende og vanskelig å få lov til å bygge da de skulle skille fra ei tomt på eiendommen til Mariannes foreldre på Eik i Søgne. Men etter litt i underkant av to år kan de nyte sola på verandaen på sørsida av sin nye drømme bolig. Begge er glad de tidlig i prosessen fikk kontakt med Konsmohus og Steffen Aarhus som tok seg av det meste.

Familien Benjaminsson fikk hjelp med papirmølla og byggeprosessen - Fra tomt til ferdig hus.

Hentet fra Boligmagasinet.

Å bygge utenfor regulert bolig-område krever både pågangsmot, kunnskap og tålmodighet. Dersom man har mulighet til ei tomt i et område som er regulert til landbruk, natur eller fritid (LNF-område) kan saksbehandlingsvegen være både lang og kronglete. Ekteparet Marianne og Magnar Benjaminsson var forberedt på at det kunne bli både tidkrevende og vanskelig å bygge da de skulle skille fra ei tomt på eiendommen til Marian.

– Vi bodde tidligere på Stausland, forteller Marianne til Boligmagasinet. Med fire barn ønska vi mer plass, og da vi fikk mulig het til å skille ut ei tomt på mine foreldres eiendom på Eik i Søgne slo vi til, bøyde nakken og satte vi i gang. Tomta ligger på en fjell-knatt like ved Moneveien. Her var det allerede ferdig lagt vann og avløp i veien, og stedet passet oss perfekt. Her var vi kjent, og med fire barn betyr det mye for hele familien at både skole, barnehage og mange fritidsaktiviteter befinner seg i grei avstand. I tillegg er det flott natur, lite trafikk og hyggelig naboskap.

Fikk hjelp med papirmølla

Familien Benjaminsson tok kontakt med arkitekter og entreprenører for å få litt innsikt i og hjelp med saksbehandling, offentlige krav og, ikke minst, hvilke muligheter tomta hadde, sier Magnar.

– Vi fant fort ut at det kunne være greit å overlate prossessen til noen med mer kunnskaper og erfaring enn vi selv besatte, slik at det hele ble starta i riktig rekkefølge. Etter en runde med et par byggentreprenører falt valget på Konsmohus, både fordi dette firmaet kunne påta seg arbeidet med søknadsprossessen og sørge for at disse ble sendt offentlige instanser i riktig rekkefølge. Vi synes også Konsmohus hadde en fin pakkeløsning bestående av arkitekt, koordinering og framdrift av tomtearbeider og byggeprosess. I tillegg ble vi også anbefalt dette firmaet av et par av våre venner.

LNF-område

Området er regulert til natur, landbruk og fritidsaktiviteter og første skritt var derfor å få dispensasjon fra reguleringsplanen.

– Prosessen starta i juni 2018, forteller Steffen Arhus i Konsmohus. – Først var det oppmåling og utstikking av tomta og forslag til bebyggelse. Tomta bestod av en liten fjellknatt som ikke kunne utnyttes til land bruksformål. Strøm, vann og avløp gikk i veien like ved og alt lå greit til rette for rask saksbehandling. Straks vi var ferdig med forarbeidene ble nødvendige søknader utforma og sendt respektive myndigheter til behandling og avgjørelse.

Både Marianne og Magnar er imponert over hvor trygt og effektivt rådgiveren fra Konsmuhus fikk gjennom prosessen. De var redd det kunne ta lang tid før grunnarbeidene kunne settes i gang. – Vi trodde ikke at det gikk an å få til en så rask og smidig saksbehandling og synes både Konsmohus og de kommunale etatene har gjort en flott og smidig jobb, sier Magnar. Parallelt med søknadsprosessen spesifiserte familien sin ønsker og behov for arkitekten som så satte i gang med detaljplanene. Hus byggeren tok seg selv av arbeidet med å skaffe grunnentreprenør, murer- og malerfirma.

Byggeprosessen

– Å sette opp et nytt hus tar vanligvis seks til ti måneder fra grunnarbeidene starter, sier Arhus. – Straks nødvendige til la tel ser forelå, satte Fjellestad & Hægeland grunnarbeidet i gang, og på kvinnedagen 8. mars 2019, kjørte betongbilen opp på tomta med cement til sålen – og byggearbeidene var i gang. Huset er satt opp med elementer fra bedriftens produksjonsanlegg på Konsmo, og bygget med vegger, tak og inn deling sto klart til sommerferien, slik at huseierene kunne bruke ferien til litt egeninnsats med innvendige gulv- og maler arbeider o.l. I okto ber 2019 forelå ferdigattesten, flyttelassene kunne bæres på plass og familien Benjaminsson var klar til å feire jul i sitt nye hjem.

Familiens bolig består av et to-etasjers hovedbygg på totalt ca. 220 kvm BRA og en dobbeltgarasje med en attraktiv praktikantdel over. Fra andre etasje er det forbindelse mellom boenhetene. Grunnetasjen har gitt plass til en fin kjellerstue, bad/vaskerom, innvendige og utvendige boder, et soverom til hvert av familiens fire barn og hall med trapp opp til andre etasje. Her finner vi foreldrenes soverom med inngang til bod/garderobe, et flott baderom og en stor, lys og åpen stue/kjøkkenløsning på hele 63 kvadratmeter med utgang til en deilig og delvis overbygd veranda hvor sørlandssol, sommer, og søgnebygdas stillhet kan nytes langt utover kvelden fra tidlig vår til sein høst.

Praktikantdelen over garasjen har egen inngang og er på ca. 40 kvm inneholdene stue/kjøkken, et soverom, bad/vaskerom og bod.

Andre artikler