For alle generasjoner. Heis kan dekke behov for både den yngre og den eldre garde. Bildet viser en Artico HomeLift. (Foto: TKS Heis)

– Heis kan bli viktig for deg som planlegger å bli gammel i boligen din

av Silje Hasund.

Skal du bo i boligen i mange år uten å flytte, bør du tenke gjennom noen løsninger. Her er rådene fra vår prosjektselger Thorbjørn Tobiassen.

– Mange eldre eier ofte store boliger som ikke er tilrettelagt for funksjonsnedsettelser.

Sitatet tilhører NOVA-forsker Lars Gulbrandsen fra Høgskolen i Oslo og Akershus, og ble sagt til forskning.no i forbindelse med lanseringen av rapporten Eldres boligsituasjon (2016).

Det er med andre ord svært mange som ikke har rigget seg til at de en gang ikke er like spreke som de er i dag. Så hva er egentlig viktig å tenke på for deg som skal bli gammel i huset ditt?

 

AVGJØRENDE FAKTORER

Vi tok en prat med prosjektselger Thorbjørn Tobiassen i Konsmohus. Han har ansvaret for salg av boliger i Torjusheia i Mandal. Flere og flere er opptatt av muligheten for å bo i huset i lang tid, forteller han.

Tobiassen lister opp disse syv punktene som avgjørende faktorer for dem som vil bli gamle i huset sitt:

  1. Tilgjengelighet, alt på én flate eller heis
  2. Garasje, gjerne med direkte tilgang fra boligen
  3. Minst mulig vedlikehold
  4. Muligheter for rullestol
  5. Gjennomtenkte løsninger for oppbevaring
  6. Lettstelte uteområder
  7. Nærhet til servicetilbud, butikk, sentrum, restauranter, skoler, barnehager osv.

– Noen lurer på hvorfor vi har laget boliger over tre plan i Torjusheia, boliger som i utgangspunktet er rettet mot veletablerte og godt voksne. Det har vi løst med å gi mulighet for heis i hver enkelt bolig til dem som ønsker det, sier Tobiassen.

Prosjektselger. Torbjørn Tobiassen har mange års erfaring fra boligmarkedet, og arbeider i dag som prosjektselger i Konsmohus. (Foto: Erlend Haddeland)

HEIS ER FREMTIDSRETTET

TKS Heis leverer løfteplattformer til hus. De merker pågangen fra stadig yngre folk som vil ha et fremtidsrettet hus, forteller Lidvar Salte.

– Før var det gjerne dem som var i aldersgruppen 60-70 år som tenkte på heis og løfteplattformer. Nå merker vi økt pågang fra aldersgruppen 40-50. Enten gjør de plass for heis, eller så setter de inn med en gang fordi det er ikke så dyrt, sier Salte i TKS Heis, som har ansvar for salg og prosjektering.

Det kan være flere årsaker til at man ønsker heis i boligen.

– Ofte er ikke tomtene så store, og du må bygge i høyden. Plutselig har du tre etasjer, og da er heis et godt hjelpemiddel til at fra noe så trivielt som å bære hjem tunge handleposer, til når du har en helse som gjør det vanskelig å gå i trapper, sier Salte.

DinSide: – Kan lønne seg å bygge heis i stedet for å flytte.

 

LØSNING I BAKHÅND

Konsmohus har inngått en avtale med TKS Heis for boligene i Torjusheia. Det betyr at boligeiere som ønsker heis, gjør en avtale med Konsmohus om å sette inn heis mot en gitt pris.

Heis-løsningen er ikke noe som trengs å settes inn umiddelbart. Du kan vente til du faktisk trenger denne tilretteleggingen.

– Si at du er 50 år og flytter inn her. Da har du kanskje ikke lyst å få inn heis med en gang, men blir du her til du er 70 år og får problemer med beina, er heis en fin løsning, sier Tobiassen.

Skal du bo i boligen i mange år uten å flytte, er muligheten for heis blant de viktigste faktorene du bør ha tenkt gjennom før du kjøper bolig.

Stadig flere ønsker seg heis. Den norske leverandøren TKS Heis merker at etterspørselen etter heis øker også blant yngre aldersgrupper. (Foto: TKS Heis)

Andre artikler